Vitaliteitsecho

Ook wel vroege echo genoemd. We kijken of we een zwangerschap zien zitten in de baarmoeder, of we een hartje zien kloppen en of het gaat om een eenling- of  meerlingzwangerschap. Ook beoordelen we de baarmoeder zelf en omliggende structuren.

Soms is deze echo op medische indicatie van de verloskundige, alleen dan wordt de echo eenmalig vergoed door je zorgverzekeraar. Je kunt de echo ook zonder verwijzing boeken, je betaalt de kosten dan zelf.

Bekijk ook de veelgestelde vragen

Boek nu je Vitaliteitsecho

In basispakket 15 minuten

Over de Vitaliteitsecho / Vroege echo

Tijdens de vitaliteitsecho kijken we of we een zwangerschap zien zitten in de baarmoeder, of we een hartje zien kloppen (vitaliteit) en of het gaat om een eenling zwangerschap of misschien wel een meerlingzwangerschap. Ook beoordelen we de baarmoeder zelf en omliggende structuren.

De vitaliteitsecho vindt plaats tussen 6 en 8 weken zwangerschap en wordt ook wel de vroege echo genoemd.

Gratis vroege echo in kampen om te kijken of het hartje klopt.

Praktische informatie

De echo duurt zo’n 15 minuten. Of deze echo uitwendig of inwendig (vaginaal) wordt uitgevoerd hangt af van de stand van de baarmoeder, de ligging van het kind en / of de dikte van je buikwand waar het echo signaal doorheen moet om bij je baarmoeder te komen. Maar in veel gevallen is deze echo inwendig. Voor een helder echobeeld is het dan prettig dat je blaas leeg is. Op elke locatie is een toilet beschikbaar. De vitaliteitsecho wordt uitgevoerd door een ervaren vrouwelijke echoscopist.

Lees alles over de inwendige echo

Alleen wanneer je een medische indicatie / verwijzing hebt van je verloskundige worden de kosten voor de echo vergoed door je zorgverzekeraar.

Heb je die medische indicatie niet maar wil je deze echo toch graag, dan kun je de vitaliteitsecho gewoon boeken en de kosten zelf online afrekenen.

Voor de vitaliteitsecho kun je terecht op onze locaties in Kampen, Ermelo, Lelystad en Almere.

Veelgestelde vragen

De vitaliteitsecho, of vroege echo, vindt plaats tussen ongeveer 6 weken en 8 weken zwangerschap. Deze echo wordt alleen vergoed bij medische indicatie. Aanleidingen voor een medische indicate kunnen onder andere zijn vaginaal bloedverlies of controle na eerdere herhaalde miskramen. Raadpleeg je verloskundige.

Het doel van de vitaliteitsecho, of vroege echo, is om:
– te zien of er een embryo aanwezig is (of meerdere embryo’s)
– te controleren of het hartje klopt
– te zien of de zwangerschap binnen of buiten de baarmoeder is
– een indicatie te krijgen van hoe lang je zwanger bent

De vitaliteitsecho is, niet altijd, maar wel vaak inwendig. Hou daar dus rekening mee. Juist omdat alles nog zo klein is willen we zo dichtbij mogelijk komen om de details en ook het hartje zo goed mogelijk te kunnen zien.

Lees alles over de inwendige echo

Een vitaliteitsecho is een veilig onderzoek dat wereldwijd al jaren bij zwangere vrouwen wordt uitgevoerd. Er is geen bewijs dat een echo (inwendige of uitwendig )de kans op een miskraam vergroot. De gebruikte geluidsgolven zijn van heel lage intensiteit en absoluut niet schadelijk voor jou of je baby.

Waarom is er geen verhoogd risico?
Er worden geluidsgolven gebruikt, geen röntgen- of andere straling.
Deze geluidsgolven hebben geen invloed op de ontwikkeling of vitaliteit van je kindje.

Heb je zorgen of vind je het idee van een inwendige echo spannend? Bespreek dit gerust met je verloskundige of echoscopist. Zij kunnen je alles uitleggen, je geruststellen en ervoor zorgen dat je je zo comfortabel mogelijk voelt tijdens het onderzoek.

Als je vermoed dat je 6 weken zwanger bent (op het moment van de echo) kun je soms het hartje al zien kloppen, maar soms is het nog te vroeg.

Meer kans op duidelijkheid heb je rond 7 weken of 8 weken zwangerschap.

Het doel van de vitaliteitsecho is om al in een vroeg stadium, bij 6 tot 8 weken (1)te zien of er een embryo aanwezig is, (2)te controleren of het hartje klopt, (3)te zien of de zwangerschap binnen of buiten de baarmoeder is en (4)om een indicatie te krijgen van hoe lang je zwanger bent.

De termijnecho is ervoor om je uitgerekende datum vast te stellen. Door tijdens de termijnecho de lengte vanaf de hoofdkruin naar het stuitje te meten kan worden bepaald hoe ver je ongeveer zwanger bent. Op basis hiervan wordt je uitgerekende datum vastgesteld.