Contact
Je afspraak annuleren of wijzigen? Dat kun je eenvoudig zelf doen vanuit je account. Voor andere berichten kun je het contactformulier gebruiken.
Telefoon:
0341 700208 (op werkdagen van 9 tot 12)
Postadres:
8265 TJ Kampen
t.a.v. Goud echo en prenatale screening
Veelgestelde vragen
Vragen over de echo
Een echo wordt gemaakt met ultrasone geluidsgolven. Deze geluidsgolven komen via de gel je buik binnen en weerkaatsen op het weefsel. Hierdoor krijgt het echoapparaat beeld.
Echoscopie is een veilige manier van onderzoek doen naar je ongeboren kindje. Bij het maken van een echo komen geluidsgolven via de gel je buik binnen en weerkaatsen op het weefsel. De teruggekaatste geluidsgolven worden door het echo apparaat omgezet tot beelden die we kunnen zien.
Met 2D (tweedimensionaal) beelden bekijk je, als het ware, kleine plakjes van het kind. Zo kunnen wij goed de inwendige structuren en organen bekijken.
De 3D (driedimensionaal) beelden zetten als het ware heel veel 2D beelden tegen elkaar waardoor je diepte gaat zien in de beelden; de bekende driedimensionale beelden.
Ook maken wij 4D beelden; live bewegende beelden van de 3D beelden.
Echo’s worden al jarenlang toegepast in de medische wereld en zijn niet schadelijk voor moeder en kind.
Vanaf 12 weken kunnen wij het hartje laten horen. Voor de 12 weken kun je het hartje zien kloppen op de echo.
Nee, je kindje heeft niet in de gaten dat wij tijdens de echo een kijkje nemen in je buik. Je kindje kan het ultrasone geluid niet horen.
Nee.
Je kunt langskomen voor de eerste echo wanneer je rond de 6 à 7 weken zwanger bent. Deze echo wordt zonder medische indicatie niet vergoed en is dan dus een pretecho op eigen kosten.
Een echo kan zowel uitwendig via de buik of inwendig via een dun staafje in de vagina plaatsvinden.
In de eerste 10-12 weken kan het zijn dat je baarmoeder via je buik niet goed in beeld kan worden gebracht. Wij zullen dan vragen of je het goed vindt om inwendig een echo te maken, zodat we dichter bij de baarmoeder komen om je zwangerschap te beoordelen.
Verderop in de zwangerschap kan het zijn dat dat het kindje heel diep in je bekken, achter het schaambot, gaat liggen met een lichaamsdeel. Ook dan kan het zijn dat we met de echo het beste via de vagina kunnen kijken voor een goede beoordeling.
Bij een placentalocalisatie rond de 30/32 weken moeten we altijd ook inwendig via de vagina kijken om zeker te weten dat de placenta en de vaten ruim voldoende van de uitgang van de baarmoeder af ligt.
Met een echo kunnen wij geen mentale en genetische afwijkingen zien. Ook een lichamelijke afwijking kunnen wij niet altijd zien. De kans dat we een aangeboren lichamelijke afwijking bij het kindje ontdekken, is afhankelijk van de afwijking. De kans dat we een open ruggetje ontdekken, is ongeveer 90%. Bij een hartafwijking is dat zo’n 50%, afhankelijk van de ernst van de afwijking.
Voor een echo in het eerste trimester raden wij aan vlak voorafgaand aan het onderzoek niet te plassen. Een gevulde blaas tilt de baarmoeder iets op en geleidt de geluidsgolven beter. Dit geeft mooiere beelden. Bij een vaginale echo (onder de 10 weken) is het verstandig om juist wel te plassen voor het onderzoek. Een volle blaas zit hier namelijk in de weg.
Ja dat mag. Zorg wel dat de olie op het moment van de echo goed is ingetrokken. Als dat niet het geval is, kunnen de geluidsgolven niet goed door deze laag komen en krijgen we een onscherp beeld.
Vragen over de afspraak
JA! Als je verloskundige je verwijst naar Goud - maar je wilt toch liever ergens anders naar toe - ben je helemaal vrij om je echo ergens anders te laten doen. Andersom geldt dit natuurlijk ook: wil je juist graag naar Goud voor je echo’s dan ben je van harte welkom en kun je gewoon je zelf afspraak boeken.
Ook al heeft je verloskundige het beste met je voor; als zwangere heb je altijd keuzevrijheid om zelf je zorgverlener te kiezen. Wil je de discussie niet aangaan, dan kun je gewoon je echo afspraak boeken bij de zorgverlener van jouw keuze en een eventueel elders gemaakte afspraak annuleren.
Je partner mag natuurlijk altijd mee. Daarnaast maken we onderscheid tussen type echo’s:
- Prenatale screening (13 weken en 20 weken echo’s) maximaal 2 extra personen, maar geen kinderen.
- Overige medische echo’s maximaal 2 extra personen.
- Pret echo’s maximaal 4 extra personen.
Bij een pretecho kan dat gerust.
Bij de 13 weken en 20 weken echo vragen we je geen jonge kinderen mee te nemen. Deze echo’s duren langer en zijn hierdoor niet geschikt voor jonge kinderen.
Daarnaast zorgt het vaak voor afleiding van de echoscopist, terwijl er juist bij deze echo’s extra concentratie nodig is.
Bedankt voor jullie begrip.
Op het moment dat je je eerste echo afspraak hebt geboekt wordt er automatisch een account voor je aangemaakt. Je krijgt hiervan een bevestiging per mail.
Vanuit je account kun je zelf je afspraak annuleren of wijzigen.
Een echo levert niet bij iedereen, altijd kwalitatief goede beelden op. Dit heeft te maken met de dikte en dichtheid van de weefsels waar de geluidsgolf door heen gaat. Als de geluidsgolf van de echo door een extra laagje vet van de buikwand of door littekenweefsel heen gaat, is het uiteindelijke beeld vaak wat minder duidelijk. Andere dingen die invloed kunnen hebben op de echo kwaliteit zijn; Ligging van het kindje, beweeglijkheid van het kindje en vruchtwater hoeveelheid. Gelukkig hebben wij veel ervaring en maken we gebruik van goede apparatuur om bij iedereen een zo goed en mooi mogelijke echo ervaring te bezorgen. Soms is het echter nodig om een keer terug te komen om een echo compleet te maken. Dit zal altijd in overleg gebeuren.
Op de “Afspraak” pagina staat bij elk type echo – waarbij het tweeling-aspect relevant is – een kleine knop om die echo te boeken voor een tweeling. Bij de echo types waar de knop niet bij staat kun je de gewone afspraak knop gebruiken.
Als de echoscopist heeft aangegeven dat je terug moet komen voor een herhalingsafspraak dan kun je die zelf inplannen. Bovenaan de “Afspraak” pagina vind je de button voor herhalingsafspraken. Een herhalingsafspraak is alleen mogelijk op aanwijzing van de echoscopist. (Alleen dan ook is – bij een pretecho – de herhaling kosteloos en met een duur van maximaal 15 minuten).