Medische echo's
Prenatale screening
De 13 weken echo en de 20 weken echo zijn allebei “prenatale screening echo’s”.
Het doel van prenatale screening is te onderzoeken of je kindje een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van je kindje er anders uitziet dan normaal.
ETSEO is een afkorting voor Eerste Trimester Structureel Echoscopisch Onderzoek. Deze …
SEO: Structureel Echoscopisch Onderzoek, bekend als de 20 weken echo. Sinds de …
Bereid je voor op je 13- en 20 weken echo
Neem de antwoorden op deze vragen goed door, zo ben je praktisch én mentaal goed voorbereid.
Voor ons echoscopisten is dit altijd een lastige vraag. Want zelfs als er geen afwijkingen worden gezien kunnen we nooit zeggen “je kindje is gezond”. Het is namelijk best mogelijk dat een kindje niet gezond is, of een afwijking heeft, maar dat dat niet de echo te zien is.
Eigenlijk is de meest positieve uitkomst deze: “voor zover we hebben kunnen beoordelen met de echo zijn er geen lichamelijke afwijkingen te zien”.
Dat klinkt een beetje technisch en voorzichtig, dat vinden we zelf ook. Maar we weten, het leven is gecompliceerd en minder zwart-wit dan op de echo beelden.
Ook al zijn we voorzichtig, laat dit je blijdschap over een goede uitslag niet bedrukken; je mag heus blij en opgelucht zijn!
Meestal is de prenatale screening echo een mooie ervaring met een goede uitslag.
Soms loopt het anders. De volgende uitslagen zijn ook mogelijk:
- We zien iets afwijkends en sturen je door voor verder onderzoek in het ziekenhuis.
- We zien iets afwijkends, maar verder onderzoek is niet nodig. Het gaat om een niet ernstige afwijking die meestal vanzelf verdwijnt. Later in de zwangerschap krijg je nog een echo ter controle hiervan.
- We zien geen afwijkingen met de echo, maar toch blijkt dat het kindje een afwijking heeft na de geboorte. We kunnen met een echo niet alle afwijkingen opsporen.
- Alleen bij de 20 weken echo, als het kindje niet helemaal goed zichtbaar is om het onderzoek compleet te maken, kom je nog een keer terug voor een herhaling van de echo.
Nee. Hierin zijn we duidelijk en helaas echt streng. En we willen uitleggen waarom:
- Prenatale screening echo’s vragen onze opperste concentratie. Kinderen zijn fantastisch, maar leiden voor prenatale screening echo’s vaak teveel af. De echo duurt lang en is voor kinderen toch ook vaak best saai.
- Slecht nieuws. We hopen van niet, maar het komt voor dat de uitkomst van een echo niet positief is. Je krijgt dan een onverwachte klap te verwerken. Je hebt tegelijkertijd ook allerlei vragen. Zo’n verdrietige en verwarrende gebeurtenis is extra ingewikkeld als er kinderen bij zijn.
In het verleden waren we hierin minder streng. Op basis van onze ervaringen in de afgelopen 2 jaar hebben we moeten besluiten dit beleid strict te handhaven met alle echoscopisten op alle locaties. We hopen op je begrip.
Naast je partner mogen er maximaal 2 extra volwassenen bij zijn tijdens een prenatale screening echo.
Meestal is een inwendige echo bij prenatale screening echo’s niet nodig. Maar als het via de buik niet goed lukt om het echo beeld te beoordelen kan de echoscopist aangeven dat een inwendige echo nodig is en vragen of je dat oké vindt.
Als je dat liever niet wilt geef je dat gewoon aan.
Voor de prenatale screening echo’s is het niet belangrijk of je wel/geen volle blaas hebt. Ga gerust naar de wc van tevoren.
De beelden die de echoscopist vastlegt tijdens de echo worden geupload naar Tricefy. Je krijgt op je mobiel een sms met een downloadlink. Let op, deze link is 30 dagen geldig.
Je krijgt ook een paar geprinte echo foto’s mee.
Natuurlijk snappen we het wel als je even wat met je telefoon wilt filmen; het is een bijzondere ervaring die je wil vastleggen.
DO:
- Geef het van tevoren even aan bij de echoscopist als je wat wilt filmen
- Wij kunnen een filmpje van het beeld maken en versturen via Tricefy (download link naar je telefoon)
- Aan het eind van de echo kun je dan nog zelf een leuk filmpje maken als je dat wil.
DON’T:
- Film niet zonder het te vragen. We vinden het niet prettig als iemand ons of het proces filmt zonder dat we het weten of oké vinden
- Film niet tijdens de echo. Prenatale screening echo’s vragen concentratie en als we gefilmd worden leidt dat af
Medische echo's zwangerschap
Naast de prenatale screening echo’s zijn er tijdens de zwangerschap ook echo’s waarbij specifiek iets wordt bekeken en gemeten. De meeste van deze echo’s worden alleen uitgevoerd op indicatie; dus wanneer je verloskundige je doorverwijst omdat daar een bijzondere reden voor is.
De uitzondering hierop is de termijnecho (voor het bepalen van de termijn en uitgerekende datum). Deze wordt standaard uitgevoerd bij elke zwangere en is ook voor iedereen vergoed in de basisverzekering.
Tijdens de vitaliteitsecho kijken we of we een zwangerschap zien zitten in de baarm…
Vaginaal bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Vaak is bloedverlies in …
Het kan zijn dat je graag wilt dat er een extra echo gemaakt wordt. Je bent misschien …
In de eerste weken van de zwangerschap groeit elk kindje ongeveer even snel. Door …
Tijdens de 20 weken echo kan worden gezien of de placenta minder dan 2 cm van de …
De meeste kindjes draaien tussen de 32-36 weken zwangerschap spontaan in hoofd…
Overige medische echo's
Hieronder vallen de echo’s voor vrouwen die niet zwanger zijn. Ze worden meestal niet vergoed door de zorgverzekering.
Na de plaatsing van een anticonceptie-spiraal kan er een echo gemaakt worden …
Tijdens een IVF of vruchtbaarheidstraject vinden er regelmatig follikel (eicelblaasje) …
De (huis)arts kan je bij bepaalde klachten doorverwijzen voor een echo van de baar…